Antwerps luchtvaartbedrijf organiseerde de eerste commerciële vlucht naar het ‘eiland van Napoleon’

Antwerps luchtvaartbedrijf organiseerde de eerste commerciële vlucht naar het ‘eiland van Napoleon’

The Aviation Factory brengt eerste toeristen met een vliegtuig naar Saint Helena

Saint Helena is een klein eiland dat gelegen is in het midden van de Atlantische Oceaan, op zo’n vier uur vliegen van het Afrikaanse continent. Tot voor kort was het eiland waar Napoleon stierf enkel over zee bereikbaar, want een luchthaven was er niet. De Britse overheid besliste in 2011 om een vliegveld aan te leggen op het eiland. Weinig vliegtuigen hebben echter het vliegbereik en de capaciteiten om naar Saint Helena toe te vliegen en er te landen en op te stijgen. Op 13 juli 2016 vond de allereerste vlucht plaats die drie toeristen naar Saint Helena bracht. Deze primeur viel te beurt aan het Antwerpse luchtvaartbedrijf The Aviation Factory. 

Saint Helena is vooral bekend omdat Napoleon er de laatste jaren van zijn leven (na zijn nederlaag in Waterloo in 1815) heeft doorgebracht. Hij overleed er in ballingschap op 5 mei 1821. Zijn residentie, Longwood House, is nu als museum te bezichtigen. Met de ingebruikname van Saint Helena Airport wil men het eiland een economische en toeristische boost geven.

De aanleg van Saint Helena Airport ging van start in 2013. Voor de bouw werd 2000 ton rivier- en duinzand geïmporteerd uit Namibië.

Op 20 mei 2016 landde het eerste vliegtuig, maar het duurde tot 13 juli eer de eerste passagiersvlucht er aankwam. Een Bombardier Challenger 300 van ExecuJet bracht de eerste drie toeristen naar het kleine eiland. Het vliegtuig met kenteken ZS-ACT was om 8u30 opgestegen in Lomé, de hoofdstad van Togo, en landde 4 uur later op Saint Helena Airport. De dag nadien vertrok het toestel naar Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Benoit Duvivier, een van de drijvende krachten achter The Aviation Factory, was verantwoordelijk voor de organisatie van die allereerste commerciële vlucht. 

Saint Helena werd in 1502 ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger João da Nova. Van 1645 tot 1659 werd het eiland opgeëist door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1658 stichtte de British East India Company Jamestown en nam ze kort daarna bezit van het hele eiland. In 1673 heroverden de Nederlanders Saint Helena, maar twee maanden later werden ze opnieuw door de Engelsen verdreven. Het eiland bleef daarna altijd in Engelse handen. Door de opening van het Suezkanaal in 1869 verloor Saint Helena echter zijn strategische waarde.

Contacteer ons
Yves Panneels Force3 - PR & Communication
Yves Panneels Force3 - PR & Communication
Over The Aviation Factory

The Aviation Factory is marktleider in de Benelux inzake het organiseren van luchtvervoer op maat. De voorbije twee decennia groeide het bedrijf uit tot één van de belangrijkste luchtvaartbrokers in Europa. De hoofdzetel bevindt zich in Antwerpen. The Aviation Factory telt inmiddels ook vestigingen in Nederland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Tsjechië, Koeweit en Saoedi-Arabië. Bij The Aviation Factory werken op dit ogenblik 20 brokers. Het bedrijf organiseert jaarlijks ruim 3000 vluchten voor o.a. productlanceringen, incentives, sportcharters alsook vervoer van congresgangers, overheidsfunctionarissen en VIP’s. 
www.the-aviation-factory.com

The Aviation Factory
Lindbergh Suite
Luchthavenlei 1 bus 71
2100 Antwerpen